Οδηγίες Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για αποφυγή ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων Πηγή: Οδηγίες Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για αποφυγή ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων

Οι ασθενείς οι οποίοι πρόκειται να χειρουργηθούν θα πρέπει να κάνουν μπάνιο ή ντους προηγουμένως.

Επιπλέον το σημείο όπου πρόκειται να χειρουργηθούν δεν πρέπει να ξυρίζεται και τα αντιβιοτικά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αποτροπή λοιμώξεων πριν και κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, αλλά όχι μετά, ανέφερε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Στις νέες οδηγίες του που σκοπό έχουν να μειώσουν την εξάπλωση δυνητικά θανατηφόρων πολυανθεκτικών βακτηρίων σε νοσοκομεία και κλινικές σε όλο τον κόσμο, ο ΠΟΥ ανέφερε πως η εμμονή στην καθαριότητα και στην υγιεινή είναι κρίσιμος παράγοντας, όπως και η προσεκτική χρήση αντιβιοτικών.

Οι λοιμώξεις στο χειρουργημένο σημείο προκαλούνται από βακτήρια που εισέρχονται στο σώμα μέσω τομών που πραγματοποιούνται στη διάρκεια του χειρουργείου.
Θέτουν εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο σε κίνδυνο κάθε χρόνο και εντείνουν τη διάδοση βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά όπως το MRSA.

«Κανείς δεν πρέπει να αρρωσταίνει ενώ ζητά ή λαμβάνει ιατρική φροντίδα», δήλωσε η Μαρί-Πολ Κιένι, βοηθός γενική διευθύντρια του ΠΟΥ για τα συστήματα υγείας και την καινοτομία, σε μια δήλωση κατά την ανακοίνωση των νέων συστάσεων του οργανισμού.

Απλές προφυλάξεις 

Οι κατευθυντήριες οδηγίες κυμαίνονται από απλές προφυλάξεις, όπως η διασφάλιση ότι οι ασθενείς κάνουν μπάνιο ή ντους πριν από το χειρουργείο και ότι οι ιατρικές ομάδες χρησιμοποιούν τις καλύτερες δυνατές μεθόδους για να καθαρίσουν τα χέρια τους, έως το πότε πρέπει να δίνονται αντιβιοτικά ώστε να αποφεύγονται οι λοιμώξεις, ποια απολυμαντικά είναι τα καλύτερα πριν από την τομή και τι είδους ραφές πρέπει να χρησιμοποιούν οι γιατροί.

Με τις κατευθυντήριες οδηγίες συνιστάται στους ασθενείς να παίρνουν αντιβιοτικά για την αποφυγή λοιμώξεων μόνο πριν και κατά τη διάρκεια του χειρουργείου – ένα μέτρο το οποίο ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει κρίσιμης σημασίας προκειμένου να επιβραδυνθεί η επέκταση της αντίστασης στα αντιβιοτικά.

Σε μια αλλαγή της τρέχουσας κοινής πρακτικής, οι οδηγίες αναφέρουν πως τα αντιβιοτικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μετά το χειρουργείο, εκτός εάν ο ασθενής έχει προσβληθεί από μόλυνση.

«Η αποτροπή των χειρουργικών λοιμώξεων… απαιτεί ένα εύρος προληπτικών μέτρων. Αυτέοδηγίες για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξειςς οι κατευθυντήριες οδηγίες είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο για την προστασία των ασθενών», ανέφερε η Κιένι.

Μεγαλύτερο το πρόβλημα σε φτωχές χώρες

Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, περίπου το 11% των ασθενών σε φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες που υποβάλλονται σε χειρουργείο αποκτούν μια λοίμωξη στη διάρκεια της εγχείρησης.

Στην Αφρική, έως και το ένα πέμπτο των γυναικών που κάνουν καισαρική τομή αποκτούν λοιμώξεις στην πληγή. Ωστόσο οι μολύνσεις στο χειρουργημένο σημείο δεν είναι πρόβλημα μόνο για τις φτωχότερες χώρες.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, έχουν ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να περνούν 400.000 επιπλέον ώρες στο νοσοκομείο με ένα επιπλέον κόστος 900 εκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο.

Ο Εντ Κέλι, ειδικός του ΠΟΥ για την ασφάλεια των ασθενών, σημείωσε πως ορισμένες από τις συστάσεις σημαίνουν την αντιστροφή προηγούμενης πρακτικής όπως το ξύρισμα του σώματος πριν από το χειρουργείο.

Η νέα αυτή σύσταση βασίζεται σε εκτεταμένα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το ξύρισμα αυξάνει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο πρόκλησης μικροαμυχών στο δέρμα, είπε, που με τη σειρά τους αυξάνουν τον κίνδυνο βακτήρια να εισέλθουν στο σώμα.

Ο Κέλι είπε πως ο κατάλογος των 29 συστάσεων, που συνέταξαν 20 διεθνείς ειδικοί, ισχύει για όλες τις χώρες, μπορεί να προσαρμοστεί τοπικά, λαμβάνει υπόψη του τα κόστη, τους πόρους και την εγκυρότητα των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: Οδηγίες Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για αποφυγή ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/298826/odigies-pagkosmioy-organismoy-ygeias-gia-apofygi-endonosokomeiakon-loimoxeon#ixzz4OyQklRGJ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *