Μαξίμου σε Εκκλησία για τη διόρθωση φύλου: Σεβαστές οι απόψεις σας

Μαξίμου σε Εκκλησία για τη διόρθωση φύλου: Σεβαστές οι απόψεις σας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται άλλο ένα… επεισόδιο κρίσης μεταξύ κυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ και Εκκλησίας, με διακύβευμα το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ταυτότητα φύλου.

Έπειτα από το δριμύ «κατηγορώ» που εξαπέλυσαν οι Ιεράρχες, η κυβέρνηση επέλεξε να απαντήσει σε ήπιους τόνους μεν, διαμηνύοντας ωστόσο ότι «οι απόψεις και θέσεις της Εκκλησίας που κατατίθενται στη δημόσια συζήτηση είναι απολύτως σεβαστές. Η κυβέρνηση με παρρησία και πάντοτε μέσα από τον διάλογο συνεχίζει να επιδιώκει τομές για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, καταγωγής, φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού».

«Βροχή» οι δηλώσεις βουλευτών
Στο μεταξύ, στα… κάγκελα βρίσκονται οι περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι παίρνουν σαφείς αποστάσεις.

«Στην ηγεσία της Εκκλησίας υπάρχουν οι φωνές που είναι ανοιχτές στον διάλογο και δεν είναι σε έναν δογματισμό που παρατηρούμε πολλές φορές. Θα πρέπει και η Εκκλησία να δει ότι τα πράγματα εξελίσσονται, το νομικό σύστημα εξελίσσεται και το ευρωπαϊκό, δεν μπορούμε να είμαστε μια χώρα που είμαστε πίσω από τις ρυθμίσεις και τις αναγκαιότητες της ρύθμισης του επιπέδου των δικαιωμάτων», δήλωσε ο Μάκης Μπαλαούρας στο ραδιόφωνο του Alpha.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρώην υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου, μιλώντας στο κανάλι της Βουλής είπε ότι «η απόφαση της Εκκλησίας, οποιαδήποτε απόφαση, είναι δικιά της απόφαση και είναι σεβαστή. Μπορεί η Εκκλησία να παίρνει τις αποφάσεις που θέλει. Ας έρθουμε όμως στην πλευρά της πολιτείας και εάν πρέπει να νομοθετήσει για κοινωνικές πραγματικότητες που είναι υπαρκτές, για θέματα τα οποία βασανίζουν συμπολίτες μας και τα οποία δεν έχουν ακόμη επιλυθεί».

Φίλης: Δεν σέβομαι φαινόμενα τζιχαντιστικής αντιμετώπισης
Τέλος, μιλώντας στο κανάλι «Ε», ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης τόνισε: «Σέβομαι την Εκκλησία, αλλά δεν σέβομαι τα φαινόμενα μιας τζιχαντιστικής αντιμετώπισης. Και τέτοια υπάρχουν. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να κόψουν κεφάλια, αλλά έχουμε διχαστικό και εμφύλιο λόγο. Λόγο εμφυλίου μίσους. Αυτό, λοιπόν, δεν το σέβομαι. Σέβομαι, όμως, την Εκκλησία ως θεσμό».

Βούτσης: Ουδέν σχόλιο 

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αρνήθηκε να ρίξει λάδι στη φωτιά και να σχολιάσει τις δηλώσεις της ιεραρχίας και του Αγίου όρους οι οποίες ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου για την διόρθωση φύλου.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων αν αυτές οι ανακοινώσεις μπορούν να επηρεάσουν την απόφαση των βουλευτών στο  να ψηφίσουν ή όχι το νομοσχέδιο ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι όλα αυτά τα ζητήματα θα τα συζητήσουμε όλοι και όλες την Δευτέρα και την Τρίτη με άνεση χρόνου στην ολομέλεια της Βουλής. Όλα τα θέματα θα συζητηθούν  και όλοι θα τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους. Δεν μπορώ να κάνω καμία άλλη κριτική και μάλιστα προκαταβολική, αυτό το θέμα δεν ήταν μέσα στη ύλη της συζήτησης που είχαμε προχθές με την ιεραρχία στη βουλή. Εγώ δεν μπορώ για ύλη που δεν έχει παραχθεί μέσα στη Βουλή ενώ ήταν παρόντες οι μητροπολίτες να πάρω τώρα θέση μέσα στην ίδια την Βουλή και στην διαδικασία της όλα αυτά θα ανοίξουν θα αποσαφηνιστούν και θα ψηφιστούν.

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι υπάρχει πολιτικό παιχνίδι από την πλευρά της εκκλησίας ο κ. Βούτσης απάντησε «κανένα σχόλιο».

Όταν ρωτήθηκε αν θέλει να κάνει κριτική στις δύο ανακοινώσεις ο κ. Βούτσης επέμεινε λέγοντας «δεν θέλω να  μιλήσω για ένα νομοσχέδιο που θα ξεκινήσει η συζήτηση του την Δευτέρα αν υπήρχε  μια απόσταση από τη συζήτηση, αν μας είχαν καταραστεί ενώ είχε ψηφιστεί το νομοσχέδιο οπωσδήποτε θα έπαιρνα θέση, τώρα δεν θέλω από τη στιγμή που σε δύο το νομοσχέδιο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί.

Σε ερώτηση αν ο ίδιος συμφωνεί  με την διάταξη του να  μπορεί κάποιος στην ηλικία των 15 ετών να προχωρά στην αλλαγή φύλου ο κ. Βούτσης είπε «δεν θα μπορούσα να μην  συμφωνώ» ενώ όταν κλήθηκε να σχολιάσει αν υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί πρόβλημα με τους ανεξάρτητους Έλληνες ήταν κατηγορηματικός λέγοντας «ποτέ».

«Οργή» από την Εκκλησία
Οι ιεράρχες, χθες, στην πλήρη σύνθεση της Ιεραρχίας της Ελλάδος, υπό την προεδρία του Aρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου, εξαπέλυσαν δριμύ «κατηγορώ» κατά της κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που εστιάζουν και προβάλλουν το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας.
Στη διαμάχη μάλιστα μπήκε και το Αγιον Ορος, με την Ιερά Κοινότητα της Αθωνικής Πολιτείας να αντιδρά με έντονο τρόπο.

Σε επιστολή που απέστειλε προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Παιδείας και Θρησκευμάτων Σταύρο Κοντονή και Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, αλλά και προς τους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους διερωτάται αν είναι δυνατόν να «καταστρατηγείται απροκάλυπτα ο νόμος του Θεού»

Πρόκειται για ένα ακόμα επεισόδιο κρίσης στις σχέσεις Εκκλησίας – ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετά την αποπομπή του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για το νέο πρόγραμμα σπουδών των Θρησκευτικών από το Δημοτικό έως και το Λύκειο, τον Νοέμβριο του 2016.

Ιερώνυμος για αλλαγή φύλου στα 15: Σταθείτε στο ύψος σας και αποσύρετε το νομοσχέδιο
Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί νωρίτερα και η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία απηύθυνε «ύστατη έκκληση στο σύνολο του πολιτικού κόσμου να αρθεί στο ύψος της ευθύνης και αποστολής του και να αποσύρει το νομοσχέδιο» για την αλλαγή φύλου στα 15.

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι «το προτεινόμενο νομοσχέδιο προκαλεί το αίσθημα της κοινωνίας, τορπιλίζει τον ιερό θεσμό της οικογένειας».

Παράλληλα, η Ιερά Σύνοδος καλεί τον πολιτικό κόσμο «να αρθεί στο ύψος της ευθύνης και αποστολής του και πέρα από πολιτικά ιδεολογήματα, προκαταλήψεις και την επίκληση του ανεξέλεγκτου δικαιωματισμού, να αποσύρει το νομοσχέδιο, να δείξει ανάλογο ενδιαφέρον για την επίλυση των σοβαρότατων προβλημάτων που μαστίζουν την κοινωνία»

Πηγή: Μαξίμου σε Εκκλησία για τη διόρθωση φύλου: Σεβαστές οι απόψεις σας | iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *