Επεισόδιο στα Ίμια

Επεισόδιο στα Ίμια
Σοβαρό επεισόδιο που προβληματίζει έντονα τις Αρχές, σημειώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα στην περιοχή των Ιμίων, όταν τουρκική ακταιωρός της Ακτοφυλακής εμβόλισε ελληνικό περιπολικό του λιμενικού (Περιπολικό Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ 090) του Λιμενικού Σώματος που φέρει το όνομα «Γαύδος»).

Η πρόσκρουση σημειώθηκε στην πρύμνη του ελληνικού σκάφους, προκαλώντας υλικές ζημιές χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τη στιγμή της πρόσκρουσης το ελληνικό σκάφος ήταν ακινητοποιημένο.

Πρόκειται για το τελευταίο από μια σειρά επεισοδίων που κλιμακώνουν την ένταση στην περιοχή των Ιμίων αυτήν την περίοδοΤο ΓΕΝ επιβεβαίωσε το συμβάν στο zougla.gr αλλά δεν ήταν σε θέση να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Τα τουρκικά ΜΜΕ και οι τουρκικές ιστοσελίδες δεν είχαν αναφερθεί στο συμβάν έως και τις 10.00 ώρα Ελλάδας, ούτε υπήρξε ένδειξη έκτακτης είδησης στο τουρκικό διαδίκτυο.

Είναι προφανές πως το τουρκικό ΓΕΕΘΑ, όπως το συνηθίζει, θα εκδώσει αργότερα ανακοίνωση, πιθανώς δε να ανεβάσει στο διαδίκτυο βίντεο ή και φωτογραφίες.

Πρόκειται για το τελευταίο από μια σειρά επεισοδίων που κλιμακώνουν την ένταση στην περιοχή των Ιμίων αυτήν την περίοδο.

Συνήθως τα τελευταία χρόνια η ένταση στα Ίμια ενισχύεται κατά την εποχή του ψαρέματος της τσιπούρας, αφού στην γύρω από τις δύο νησίδες περιοχή υπάρχει μεγάλη πυκνότητα τουρκικών και ελληνικών αλιευτικών σκαφών που επιχειρούν να πιάσουν το πολύτιμο αλίευμα.

Φέτος η ένταση έχει ξεπεράσει τα συνήθη όρια και προσλαμβάνει διαστάσεις οι οποίες ανησυχούν και το Γενικό Επιτελείο αλλά και τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Προσφάτως ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, κ. Πάιατ εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση της έντασης αναφερόμενος σε ενδεχόμενο μοιραίο λάθος, ενώ προ ημερών η ΕΕ με επίσημη ανακοίνωση κάλεσε την Τουρκία να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών- μελών της ΕΕ.

Όμως το συμβάν εντός της κυπριακής ΑΟΖ προ ημερών με έξι τουρκικές ναυτικές μονάδες να ακινητοποιούν γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ENI, το οποίο κατευθυνόταν σε καθορισμένο τομέα γεωτρήσεων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ προκάλεσε ακόμα περισσότερες ανησυχίες στο ελληνικό ΓΕΕΘΑ. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που τουρκικές ναυτικές μονάδες προχωρούν πέραν των απειλών και ακινητοποιούν σκάφος με ξένη σημαία το οποίο χρησιμοποιείται για οικονομικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ και μάλιστα νότια – νοτιοδυτικά της Κύπρου.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα κλίμα διαρκούς έντασης σε μια ευρεία περιοχή που αρχίζει από τις εκβολές του Έβρου στον βορρά και καταλήγει στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβάνοντας σχεδόν το σύνολο της ανατολικής αιγιακής ακτογραμμής.

Μετά και την πρόσφατη παρέμβαση του αρχηγού του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, ο οποίος προ τριών ημερών κατά τη διάρκεια πτήσης πάνω από τη Συρία και κατόπιν κατά μήκος του Αιγαίου, διά της οποίας προειδοποίησε πως η Τουρκία αν και επιχειρεί στρατιωτικά στο Αφρίν της Συρίας διαθέτει την ισχύ να ελέγξει το Αιγαίο, τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται εξαιρετικά επικίνδυνα.

Ο εμβολισμός του ελληνικού σκάφους από τουρκική ακταιωρό, πέραν των υλικών ζημιών και ευτυχώς χωρίς ανθρώπινα θύματα φανερώνει πως οι τουρκικές ναυτικές μονάδες έχουν ειδικές εντολές εμπλοκής.

Οι ειδικές αυτές εντολές λειτούργησαν και πολύ πρόσφατα, όταν τουρκικά σκάφη και ένα ελικόπτερο προσπάθησαν να εγκλωβίσουν και να παρεμποδίσουν την ελληνική κανονιοφόρο «Νικηφόρος» επί της οποίας επέβαινε ο υπ. Άμυνας Πάνος Καμμένος που είχε την πρόθεση να τιμήσει τους τρεις νεκρούς των Ιμίων του 1996, πετώντας ένα στεφάνι στο σημείο όπου κατέπεσε το ελληνικό ελικόπτερο.
Οι τουρκικές ναυτικές μονάδες που ενεπλάκησαν στο συμβάν αυτό προφανώς είχαν στήσει «καρτέρι» αποκλείοντας περιμετρικά την πρόσβαση στις δύο βραχονησίδες των Ιμίων ενώ υπήρχε και κάλυψη από αέρος με στρατιωτικό ελικόπτερο.

Στην περιοχή είχε σπεύσει και τουρκική φρεγάτα.

Αναμένοντας την επίσημη ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΕΘΑ αλλά και το πώς θα χειριστεί την υπόθεση το τουρκικό ΓΕΕΘΑ, οι διπλωματικοί παρατηρητές στην Αθήνα εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την κλιμάκωση της έντασης και την ξεκάθαρη πια πρόθεση της τουρκικής πλευράς να καθορίσει νέο πλαίσιο στις διαδικασίες εμπλοκής στο ανατολικό Αιγαίο.

Φωτογραφία με τις υλικές ζημιές στο ελληνικό περιπολικό του λιμενικού

Πρόκειται για το Περιπολικό Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ 090) του Λιμενικού Σώματος που φέρει το όνομα «Γαύδος»:


Oι πρώτες αντιδράσεις

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει πει πάρα πολλές φορές ότι με αποφασιστικότητα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε ένα πρώτο σχόλιο με αφορμή το επεισόδιο στην περιοχή των Ιμίων με τουρκική ακταιωρό που εμβόλισε πλοίο του Λιμενικού, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989.

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «έχουμε δει το τελευταίο διάστημα μια εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα που μας προβληματίζει πάρα πολύ σοβαρά». Σχολίασε μάλιστα ότι «υπάρχει γενικά μια ένταση στην Τουρκία και εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμα προβλήματα για τον κ. Ερντογάν και την κυβέρνησή του και μια γενικευμένη αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Τουρκία, και η γειτονική χώρα δεν συμβάλλει, με τη συμπεριφορά της, για να ξεπεραστούν οι αναταράξεις, το αντίθετο».

«Εμείς», σημείωσε, «πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και την κατάσταση».

Ερωτηθείς αν ανησυχεί η κυβέρνηση για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά την κατάσταση και τις εξελίξεις, μας προβληματίζει η συμπεριφορά της Τουρκίας, από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να ρίχνουμε περισσότερο λάδι στη φωτιά, αυτή τη στιγμή, χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα και σοβαρή διαχείριση της όλης κατάστασης».

Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο Ερντογάν

Απευθυνόμενος στη ΚΟ του κόμματός του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς τόσο στο χθεσινοβραδινό μεταμεσονύχτιο συμβάν στα Ίμια, όσο και στην πρωτοφανή ενέργεια των τουρκικών ναυτικών μονάδων στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Ο Ερντογάν σε επιθετικούς τόνους δήλωσε «μην νομίζουν πως δεν παρακολουθούμε τις κινήσεις ανοικτά της Κύπρου ή στο Αιγαίο. Τους προειδοποιούμε να μην εξάγουν λανθασμένα συμπεράσματα. Παρακολουθούμε ότι συμβαίνει σε βραχονησίδες στο Αιγαίο ή στις θάλασσες της Κύπρου. Τους προειδοποιούμε».

Είναι προφανές πως στην εμπόλεμη κατάσταση που βρίσκεται η Τουρκία με την εισβολή της στο συριακό έδαφος, τις συνεχείς στρατιωτικές επεμβάσεις στο έδαφος του Ιράκ κατά των βάσεων του PKK αλλά και με τις συνεχείς στρατιωτικές επιχειρήσεις εντός των τουρκικών συνόρων στη νοτιοανατολική Τουρκία κατά των κουρδικών περιοχών ο Τούρκος πρόεδρος επιθυμεί να διεμβολίσει την εθνικιστική αντιπολίτευσή του η οποία τους τελευταίους μήνες εστιάζει αποκλειστικά στο Αιγαίο.

Έτσι και μετά τις συνεχείς παρεμβάσεις των Κεμαλικών οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ ζητούν πίσω μερικές δεκάδες ελληνικά νησιά, βραχονησίδες και νησίδες, ο Ερντογάν αντιλαμβανόμενος τον κίνδυνο απωλειών στο στρατόπεδο των εθνικιστών ψηφοφόρων ενισχύει την απειλητική ρητορική του έναντι της Ελλάδας.

ΠΗΓΗ:ZOUGLA.GR

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *