Β. Ξυπολυτάς: Οι εκλογές είναι μέρος της λύσης στο πρόβλημα της χώρας

 

 

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Free Sunday

Σκληρή κριτική στα αποτελέσματα του τελευταίου Eurogroup για την Ελλάδα κάνει ο Βασίλης Ξυπολυτάς, γραμματέας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ. Ο κ. Ξυπολυτάς, από τους στενούς συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι υποψήφιος στη Β΄ Αθηνών στις επόμενες εκλογές, υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση απέτυχε και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με τη ΝΔ, δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις.

Πώς κρίνετε το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Eurogroup της 15ης Ιουνίου;

Είναι εκπληκτικό το πώς αποτυγχάνει συνεχώς αυτή η κυβέρνηση. Δυστυχώς, δεν έγινε ρύθμιση του χρέους, δεν θα ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ούτε καν μας δίνεται ολόκληρο το ποσό που είχε προβλεφθεί στην προηγούμενη συμφωνία της ίδιας κυβέρνησης. Για μια ακόμη φορά προσπάθησαν να εξαπατήσουν τους Έλληνες πολίτες. Σκεφτείτε μόνο ότι είχαν εξαγγείλει όλα τα παραπάνω για να μπορέσουν να ψηφίσουν ένα τέταρτο μνημόνιο με μέτρα 5,1 δισ. και μη επιτεύξιμα, υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Τελικά, θεωρείτε ότι η μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ωφέλησε ή έβλαψε την Ελλάδα;

Στα θετικά του κλεισίματος της αξιολόγησης συγκαταλέγονται το ότι δεν χρεοκοπούμε, το ότι παραμένουμε στο ευρώ και το ότι θα ακολουθήσει μια σύντομη περίοδος σταθερότητας. Αυτό όμως που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι τα περισσότερα από τα μέτρα που πάρθηκαν δεν θα ήταν απαραίτητα. Τα χρόνια των άσκοπων διαπραγματεύσεων χάσαμε 26 δισ. εθνικού πλούτου. Τρία χαμένα χρόνια για την Ελλάδα. Και συνολικά 14,2 δισ. πρόσθετα βάρη για όλους μας. Αυτός είναι ο συνολικός λογαριασμός του κλεισίματος της αξιολόγησης. Αλλά, ξέρετε, η ζημιά δεν είναι μόνο οικονομική. Δυστυχώς, τα χρόνια αυτά η Ελλάδα πρόβαλε στον υπόλοιπο κόσμο τον χειρότερο εαυτό της. Την ίδια στιγμή, δε, η κοινωνία δηλητηριάστηκε από την έκπτωση όλων αυτών των αξιών τις οποίες η πατρίδα μας αναδείκνυε κάθε φορά που κατάφερνε να ορθοποδήσει.

Η ΝΔ, σχεδόν από την έναρξη της θητείας του κ. Μητσοτάκη ως προέδρου του κόμματος, ζητά εκλογές. Γιατί;

Ζητήσαμε εκλογές για πρώτη φορά την άνοιξη του 2016 – σκεφτείτε πόσα θα είχε γλιτώσει η χώρα αν είχε γίνει κυβερνητική αλλαγή! Πόσους λιγότερους φόρους… Πόσα ψέματα… Το κόστος των εκλογών –διότι κάθε εκλογική διαδικασία έχει κι ένα κόστος– είναι πολύ μικρό μπροστά στην τεράστια ζημιά την οποία κάνει η παραμονή του κ. Τσίπρα στην εξουσία. Προσωπικά, πιστεύω ότι οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα, είναι μέρος της λύσης στο πρόβλημα της χώρας. Η χώρα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση που θα λειτουργεί ορθολογικά και με αστική λογική, έτσι ώστε να μπορέσει να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Η αντιπολίτευση έχει ανεβάσει το θέμα των συνομιλιών του κ. Καμμένου με τον προφυλακισμένο Γιαννουσάκη. Πιστεύετε ότι κάτι υπάρχει;

Η ιστορία αυτή ξεπερνάει κάθε λογική και κάθε αξιοπρέπεια. Πότε ξανά υπουργός επικοινωνεί και συναλλάσσεται με ναρκέμπορα που έχει καταδικαστεί σε ισόβια; Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο και ο υπουργός να παραμένει στη θέση του; Ξέρετε, είναι άλλο να μιλάμε για την οικονομική κρίση και άλλο για την ηθική κατάντια του πολιτικού μας συστήματος. Γι’ αυτό το θέμα τι μπορεί κάποιος να πει; Πώς μπορείς να επιχειρηματολογείς… είναι ξεπεσμός. Αυτή η ιστορία προσωπικά με ξεπερνάει.

Ποια η άποψή σας για τις απεργίες των υπαλλήλων Καθαριότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης;

Έχω προσωπική άποψη για το θέμα, καθώς έχω υπηρετήσει σε έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της Αττικής επί τρία χρόνια ως αντιδήμαρχος Καθαριότητας. Ξέρετε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν απεργίες, και κάποιες από αυτές για πολύ μεγαλύτερα διαστήματα, αλλά ποτέ δεν είχαν σωρευτεί τέτοιοι όγκοι απορριμμάτων στους δρόμους, καθώς οι υπηρεσίες λειτουργούσαν με προσωπικό ασφαλείας; Σήμερα έχει παραλύσει πλήρως η αυτοδιοίκηση, καθώς η κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα των συμβασιούχων με μεγάλη ανευθυνότητα και σκοπίμως εξαπάτησε τους συμβασιούχους, τάζοντάς τους μονιμότητα η οποία ήταν αντισυνταγματική. Όσο απαράδεκτη κι αν είναι μια τέτοια απεργία, η σημερινή κατάσταση ήταν απόλυτα προβλέψιμη και η κυβέρνηση όφειλε να είχε ενεργήσει νωρίτερα, και όχι να μας… προκύψει τη χειρότερη δυνατή στιγμή, μέσα στο καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούμαστε, να απειλείται η δημόσια υγεία και να αμαυρώνεται το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου.

Τι διαφορετικό θα μπορούσε να κάνει ως κυβέρνηση η ΝΔ, δεδομένων των περιορισμών που θέτει το μνημόνιο;

Κατ’ αρχάς, αν δεν είχε πέσει η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, δεν θα είχαν υπογραφεί το τρίτο και τέταρτο μνημόνιο. Αν θυμάστε, πριν από τρία χρόνια είχε δοθεί στην Ελλάδα πιστωτική γραμμή εκτός μνημονίων, η χώρα είχε βγει στην ανάπτυξη, είχαμε τραπεζικό σύστημα, δεν είχαμε χάσει περισσότερα από 85 δισ. λόγω της χρεοκοπίας των τραπεζών και, τέλος, κλείναμε τον μνημονιακό κύκλο με μέτρα 900 εκατ., δηλαδή 15 φορές λιγότερα απ’ όσα έχει πάρει μέχρι τώρα η σημερινή κυβέρνηση. Πάντως, ακόμη και τώρα, με κυβέρνηση ΝΔ μπορεί πολύ γρήγορα να στρίψει η οικονομία. Πρώτον, γιατί θα ασχοληθούμε με τις δομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η οικονομία. Και όταν μιλάω για τέτοιες μεταρρυθμίσεις, κυρίως αναφέρομαι σε αλλαγές που καθιστούν πιο φιλελεύθερη την οικονομία, προάγουν τον ανταγωνισμό, μειώνουν τη φορολογία, μειώνουν το γραφειοκρατικό βάρος και βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού. Μιλάμε, δηλαδή, για μια φιλελεύθερη ατζέντα. Η μεγάλη διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι εμείς πιστεύουμε σε αυτή την ατζέντα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις. Εμείς στοχεύουμε να εφαρμόσουμε βαθιές τομές και σημαντικές μεταρρυθμίσεις πέρα και πάνω από το πρόγραμμα. Με τον τρόπο αυτόν θα πείσουμε τους δανειστές ότι είμαστε αξιόπιστοι. Πιστεύουμε στη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα και πιστεύουμε ότι η εφαρμογή της είναι προς όφελος της Ελλάδας. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να ταυτιστεί με τη μεταρρυθμιστική ατζέντα και γι’ αυτό έχουμε υποχώρηση και πισωγύρισμα σε πολλούς τομείς.

ΠΗΓΗ:ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *