Μητσοτάκης από την Κρήτη: Μαντινάδες και κατηγορίες για… θέατρο

Μια μαντινάδα που αποτελεί για εκείνον οδηγό ζωής επικαλέστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στην Κρήτη, αφού υπογράμμισε σταθερά τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης, μίλησε για όλα τα μεγάλα θέματα και τις προοπτικές ανάπτυξης και τόνισε πως «βρέχει λεφτά κι εμείς κρατάμε ομπρέλα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ηράκλειο
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ηράκλειο

«Καλοχαιρέτα τσι πεζούς όταν καβαλικέψεις για να σε χαιρετούν κι αυτοί όταν θα ξεπεζέψεις» έγραψε ο κ. Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο Twitter. Χθες το πρωί, μιλώντας σε σύσκεψη στο Επιμελητήριο Ηρακλείου με επαγγελματικούς, επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς της Ανατολικής Κρήτης, μίλησε για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, χαρακτήρισε πολύ σημαντική για την ελληνική οικονομία την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση που «δεν μας επιτρέπει να έχουμε πρόσβαση σε αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο».

Αιχμές
Είπε με νόημα πως η συνεχής διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει «έντονα θεατρικά χαρακτηριστικά», αφού τα περιβόητα αντίμετρα θα ενεργοποιηθούν μόνο εάν ξεπεράσουμε τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Κάτι που, όπως είπε, «συμβαίνει και σήμερα. Αρα όλο αυτό είναι ένα θέατρο».

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος εκπρόσωποι του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου της πόλης, ο σύνδεσμος εξαγωγέων, εκπρόσωποι των αστυνομικών και των πυροσβεστών, ο δικηγορικός σύλλογος, εκπρόσωποι των αγροτών, τουριστικοί φορείς, αλλά και οι βουλευτές και πολιτευτές της ΝΔ στην Κρήτη. Ο κ. Μητσοτάκης άκουσε όλους τους φορείς, ενώ τόνισε ότι αυτή η ανοιχτή διαδικασία είναι για εκείνον το πρότυπο επικοινωνίας που επιδιώκει όπου και να βρεθεί ανά την Ελλάδα.

Ο αρχηγός της ΝΔ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο βιβλίο «Γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη», το οποίο του δώρισαν στο Επιμελητήριο. Εξήγησε ότι «οι κοινωνίες οι οποίες πετυχαίνουν είναι τελικά αυτές που έχουν ανοιχτούς συμμετοχικούς δημοκρατικούς θεσμούς. Αυτές που δίνουν, δηλαδή, τη δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους εμπλεκόμενους της ιδιωτικής οικονομίας να συμμετέχουν στη δημιουργία και την κατανομή του πλούτου». Για τα «κόκκινα» δάνεια ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η ΝΔ έχει καταθέσει τη δική της αναλυτική και τεκμηριωμένη πρόταση, τη «Δεύτερη Ευκαιρία», και υπογράμμισε: «Είναι πιο απλή και λειτουργική από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που πρότεινε η κυβέρνηση».

Μιλώντας για τις βιομηχανικές περιοχές (ΒΙ.ΠΕ.), ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που μας επιτρέπει να συγκεντρώσουμε την παραγωγική μας βάση σε οργανωμένες περιοχές, οι οποίες πρέπει να προσφέρουν βασικές ποιοτικές υποδομές. Υπογράμμισε την ανάγκη για περισσότερο «τυποποιημένο ελαιόλαδο» και αναφορικά με τον πρωτογενή τομέα έδωσε έμφαση στην ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος σκέψης και οι αγρότες να στραφούν από τις λογικές των επιδοτήσεων στη λογική παραγωγής ποιοτικών αγροτικών προϊόντων. Μίλησε όμως και για την ανάγκη εθνικής στρατηγικής εξαγωγών. Οσον αφορά επίσης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τόνισε πως η Κρήτη πρέπει να γίνει «ένα εργοστάσιο παραγωγής καθαρής ενέργειας».

Αργότερα, στη διάρκεια σύσκεψης με παραγωγικούς φορείς του Νομού Λασιθίου, στο Εργατικό Κέντρο Αγίου Νικολάου, ο κ. Μητσοτάκης, αφού άκουσε τις απόψεις τους, χαρακτήρισε την υπερφορολόγηση ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας «που σκοτώνει την ανάπτυξη. Φέρνει έσοδα στον προϋπολογισμό, αλλά με πάρα πολύ μεγάλο κόστος για την αναπτυξιακή δυναμική και την ίδια τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων» ανέφερε.

Συγκρατημένος εμφανίστηκε στο κομμάτι του τουρισμού τονίζοντας πως φορείς και πολιτεία πρέπει να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τη συγκυρία αύξησης των πακέτων για τη φετινή σεζόν, γιατί πρόκειται για ένα «παράθυρο που δεν θα είναι για πολύ καιρό ανοιχτό».

Στην Αθήνα, συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή είχε χθες το πρωί η Ντόρα Μπακογιάννη, στο πολιτικό γραφείο του στην οδό Παναγή Κυριακού. Αν και πρόκειται για προγραμματισμένη συνάντηση, με δεδομένο κιόλας ότι οι δυο τους έχουν συχνά επαφές (περίπου μία φορά τον μήνα) και ανταλλάσσουν απόψεις για θέματα της επικαιρότητας, η συγκεκριμένη κέρδισε παραπάνω δημοσιότητα από αυτή που κανονικά της αναλογεί.

Ο Καραμανλής
Ο πρώην πρωθυπουργός συζήτησε με την πρώην υπουργό για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, για θέματα ευρωπαϊκά και την αξιολόγηση, αλλά μίλησαν και για τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο, ο οποίος το τελευταίο διάστημα κάνει συνεχείς αναφορές στον «καραμανλισμό» και στην παράδοσή του.

ΠΗΓΗ:ΕΘΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *