«Κινδυνεύει η ζωή μας…»

«Δεν θέλω να πάω στην Τουρκία. Εχω γυναίκα και δύο παιδιά στην Κωνσταντινούπολη. Τη γυναίκα μου την έδιωξαν από τη δουλειά της. Την παρακολουθούν. Ολοι απομακρύνθηκαν από την οικογένειά μου, γιατί φοβούνται μήπως έχουν την ίδια τύχη. Στους στρατιωτικούς έχουν γίνει τέτοια βασανιστήρια, που τα ακούνε οι ποινικοί και δεν μπορούν να κοιμηθούν».

 
Τούρκοι αξιωματικοί: «Κινδυνεύει η ζωή μας...»

Με αυτά τα λόγια, περιέγραψε ο αξιωματικός Μπιλάλ Γκουρουγκιούλ την κατάσταση που επικρατεί στη γείτονα, σε βάρος όσων συνελήφθησαν και θεωρούνται αντιφρονούντες, όταν η πρόεδρος του Συμβουλίου Εφετών τον ρώτησε εάν θέλει να επιστρέψει.

Επειτα από μία μακρά διαδικασία, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση των 3 από τους 8 αξιωματικούς που ήρθαν στη χώρα μας με ελικόπτερο στις 15 Ιουλίου, το δικαστήριο είπε «όχι» στην έκδοσή τους.

Η πρόεδρος του συμβουλίου, Σοφία Τζουμερκιώτη, «βομβάρδισε» τους αξιωματικούς με ερωτήσεις:

Πρόεδρος: Ησασταν ποτέ σε κάποια οργάνωση; Είχατε εκφραστεί σε βάρος του Ερντογάν;

Γκουρουγκιούλ Μπιλάλ: Στον στρατό απαγορεύεται να εκφράζουμε τις πολιτικές μας πεποιθήσεις. Εγώ είμαι οπαδός του Κεμάλ, του κοσμικού κράτους. Είμαι προσανατολισμένος στην Ευρώπη, σέβομαι τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πρ.: Πώς είναι οι συνθήκες στις φυλακές; Φοβάστε να γυρίσετε;

Γκ. Μπ.: Ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι θα βάλει τους αντικαθεστωτικούς σε ένα κελί 4 τετραγωνικών και θα εύχονται να πεθάνουν σαν τα ποντίκια.

«Ξέρουν ότι δεν είμαι ένοχος», «επέβαλαν ποινή 20 ετών σε άνθρωπο που έδωσε πετσέτα σε κατηγορούμενο αξιωματικό», «αν και άλλοι κατέφυγαν σε Σουηδία και Γερμανία, κάνουν φασαρία για εμάς επειδή ήρθαμε στην Ελλάδα», ήταν οι πιο χαρακτηριστικές στιγμές από τις καταθέσεις των Τούρκων αξιωματικών στο Συμβούλιο Εφετών
«Ξέρουν ότι δεν είμαι ένοχος», «επέβαλαν ποινή 20 ετών σε άνθρωπο που έδωσε πετσέτα σε κατηγορούμενο αξιωματικό», «αν και άλλοι κατέφυγαν σε Σουηδία και Γερμανία, κάνουν φασαρία για εμάς επειδή ήρθαμε

Κατηγορούμαι ότι έκανα απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου του Κοινοβουλίου. Εκείνη την ημέρα ο πρόεδρος ήταν στη Μαρμαρίδα και εμείς στην Κωνσταντινούπολη. 700 χιλιόμετρα μακριά. Ξέρουν ότι δεν είμαι ένοχος, ότι δεν έχω συμμετάσχει στο πραξικόπημα. Με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν να κάνω μία έκτακτη πτήση. Ο λόγος που σηκώθηκε το ελικόπτερο ήταν για διάσωση τραυματιών. Οταν φθάσαμε στο σημείο, άρχισαν να μας πυροβολούν. Ετσι δεν πήραμε τον τραυματία. Κατεβήκαμε σε μία άλλη μονάδα, αναζητήσαμε τον προϊστάμενο και εκείνος μας είπε να μη γυρίσουμε πίσω. Μείναμε μέχρι τις 4.30 το πρωί και μετά επειδή κανείς δεν απαντούσε στις κλήσεις μας, φύγαμε. Η Ελλάδα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γι’ αυτό ήρθαμε εδώ.

«Αφησα έγκυο γυναίκα»

«Δεν θέλω να γυρίσω πίσω, αν και έχω αφήσει πίσω δύο παιδιά και τη γυναίκα μου έγκυο στον 3ο μήνα. Από τότε που ήρθαμε στην Ελλάδα, έχουν υποστεί πιέσεις, τους πήραν το αυτοκίνητο, δεν μπορεί να πάει στην τράπεζα να κάνει συναλλαγή. Ο πατέρας μου πήγε στο ανταλλακτήριο και τον κατήγγειλαν ότι θέλει τα χρήματα για τον Φετουλάχ Γκιουλέν» είπε ο δεύτερος εκζητούμενος, Γκενσάι Μπουγιούκ.

Πρ.: Υπάρχουν διώξεις και σε άλλους πολίτες εκτός των στρατιωτικών;

Μπουγιούκ: Ναι, λέγεται ότι διώκουν γιατρούς, ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους κ.ά. Ακούστηκε ότι, μετά το πραξικόπημα, πήγαν στα νοσοκομεία στρατιωτικοί και δεν τους δέχθηκαν. Κάποιος έδωσε μία πετσέτα σε έναν στρατιωτικό που κατηγορείται για πραξικόπημα και του επέβαλαν ποινή 20 ετών. Υπάρχουν οι καταθέσεις έξι συναδέλφων μας, οι οποίοι δηλώνουν ότι εμείς ήμασταν στην Κωνσταντινούπολη και όχι στη Μαρμαρίδα, όπως μας κατηγορούν».

 
Τούρκοι αξιωματικοί: «Κινδυνεύει η ζωή μας...»

Ο τρίτος εκζητούμενος και ανώτερος όλων εξέφρασε τον φόβο ότι εάν παραδοθεί στην Τουρκία θα υποστεί τα χειρότερα, λόγω του βαθμού του. «Η ζωή μου κινδυνεύει. Μπορεί να με δολοφονήσουν» είπε ο Γκιουζέλ Αχμέτ. «Εκαναν έρευνα στο σπίτι της οικογένειάς μου, πήρανε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές, χρήματα και το διαβατήριό μου. Δεν έχω διωχθεί ποτέ. Εικάζεται ότι μετά το πραξικόπημα έχουν πεθάνει 254 άνθρωποι, πιο πολλοί στρατιωτικοί. Και άλλοι (σ.ς στρατιωτικοί) έφυγαν για τη Γερμανία και τη Σουηδία, αλλά η μεγαλύτερη φασαρία γίνεται για εμάς που ήρθαμε στην Ελλάδα».

«Δεν αναφέρουν τι έκαναν»
Για την εισαγγελέα της έδρας, Ευσταθία Καπαγιάννη, το αίτημα της γείτονος είναι αόριστο. Η εισαγγελική λειτουργός υποστήριξε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε κατηγορουμένου να γνωρίζει γιατί εκζητείται. Η Εισαγγελία Εφετών ζήτησε διευκρινίσεις, πράγματι τα έγγραφα ήρθαν, «πλην όμως, δεν αναφέρονται σε συγκεκριμένα περιστατικά και πράξεις, δεν αναφέρουν τι ακριβώς έκαναν οι εκζητούμενοι και με ποιον, ποια ήταν η μορφή της συμμετοχής τους. Υπάρχει σαφής παραβίαση της αρχής της ειδικότητας, υπάρχει κίνδυνος σε περίπτωση έκδοσής τους να τους αποδοθούν στην Τουρκία και άλλες πράξεις. Υπάρχει βάσιμος φόβος να απειληθεί η σωματική τους ακεραιότητα, γεγονός που αποδεικνύεται τόσο από αυτά που μας είπαν οι ίδιοι, όσο και από αυτά που υπέστησαν όσοι είναι πολιτικά αντίθετοι με όσα πρεσβεύει η σημερινή κυβέρνηση.

Είδαμε εικόνες ανθρώπων μόνο με τα εσώρουχα στοιβαγμένους σε γήπεδα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σταμάτησε τη διαπραγμάτευση με την Τουρκία για την ένταξη στην ΕΕ, κρίνοντας ότι υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας. Ηδη, όπως μας είπαν, τα μέλη των οικογενειών τους υφίστανται πιέσεις, εκδιώχθηκαν από τις δουλειές τους, τους πήραν τα διαβατήρια. Ο φόβος τους για επιδείνωση της θέσης τους, αν εκδοθούν στην Τουρκία, είναι βάσιμος. Προτείνω να μη γίνει δεκτό το αίτημα για την έκδοσή τους».

Το συμβούλιο υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως και έκανε δεκτό το αίτημα των τριών εκζητουμένων να μην εκδοθούν. Σήμερα συζητείται το αίτημα ακόμη τριών Τούρκων εκζητουμένων και η χθεσινή απόφαση τους γέμισε αισιοδοξία. Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι το ενδεχόμενο έφεσης από τον εισαγγελέα είναι πολύ πιθανό…

Σοφία Φασουλάκη

ΠΗΓΗ:ΕΘΝΟΣ

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *