Τσίπρας: «Συνολική λύση για το ελληνικό πρόβλημα τον Απρίλιο»

Πεπεισμένος ότι τον Απρίλιο θα υπάρξει συνολική λύση για το ελληνικό πρόβλημα, εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ενώ διευκρίνισε πως σε επικοινωνία που είχε με την Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε από το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη στάση του και «να μην σπαταλάει χρόνο».

 
Τσίπρας: «Συνολική λύση για το ελληνικό πρόβλημα τον Απρίλιο»

Όπως ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου, είναι γνωστό πως έχει διαρκή επικοινωνία με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, η οποία δεν είναι πάντα εύκολη, «οι διαφωνίες είναι δεδομένες, αλλά είναι ειλικρινής επικοινωνία», πρόσθεσε.

Ο ίδιος επισήμανε ότι κάλεσε το ΔΝΤ να κρατήσει μία σταθερή θέση και να δεσμευτεί ότι με βάση τα τεχνοκρατικά πρότυπα που απαιτούνται για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητες συγκεκριμένες κινήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Σε αυτήν τη βάση, ναι, βεβαίως, ζήτησα τη δέσμευση του ΔΝΤ να μην είναι α λα καρτ, δηλαδή μόνο με μέτρα που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις. Θα φτάσουμε πολύ σύντομα σε μία συνολική λύση για το ελληνικό πρόβλημα τον Απρίλιο», τόνισε.


Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως είναι εφικτό «να έχουμε την τεχνική συμφωνία έως το Eurogroup της 20ής Μαρτίου και τον Απρίλη να έχουμε τη συνολική συμφωνία, που θα περιλαμβάνει και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος», ενώ υπογράμμισε πως υπάρχει προοπτική θετικής διεξόδου.

Ερωτηθείς σχετικά με τις επαφές που είχε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι ιδίως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ήταν εξαιρετικά αισιόδοξη. Και συμπλήρωσε πως οι περισσότεροι στις Βρυξέλλες προεξοφλούν ότι θα κλείσει θετικά το ελληνικό ζήτημα εντός των επόμενων ημερών και ότι οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι τον Απρίλη θα πάμε σε μία συνολική λύση.

Καταπολέμηση της ανεργίας και αναπτυξιακή προοπτική

Επιπρόσθετα, υπογράμμισε την αναγκαιότητα αντιμετώπισης του ζητήματος της ανεργίας και στροφής στην αναπτυξιακή πολιτική, καθιστώντας σαφές ότι «η αναπτυξιακή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή για τη βιωσιμότητα του προγράμματος και του χρέους και για τον απώτερο στόχο, που είναι η οριστική έξοδος από την κρίση».  

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι υπάρχει ασυμμετρία στα επίπεδα της ανεργίας στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να υιοθετηθούν συγκεκριμένες πολιτικές, ώστε αυτές οι ανισορροπίες να αμβλυνθούν. Σημείωσε, δε, ότι η προσθήκη που πέτυχε η ελληνική πλευρά στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής αποτελεί έμμεση αλλά σαφή παραδοχή ότι η επιλογή της λιτότητας στην μεταρρυθμιστική ατζέντα πρέπει να αντιμετωπιστεί, και να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα στις χώρες που έχουν δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ζημιά.

Όπως σημείωσε, η Ελλάδα έχει ανάγκη όχι από περισσότερη λιτότητα, αλλά από ενίσχυση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της και τόνισε πως η εξειδίκευση ως προς τη χώρα μας πρέπει να περιλαμβάνει την ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και στην υιοθέτηση μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Ο κ. Τσίπρας άσκησε επίσης δριμεία κριτική στη Νέα Δημοκρατία, την οποία κατηγόρησε ότι κάνει απέλπιδα προσπάθεια, με «επικοινωνιακές στρακαστρούκες», να δημιουργήσει ζητήματα εκεί που δεν υπάρχουν, κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση αναφορικά με τις σχέσεις του με τον υπουργό Οικονομικών,Ευκλείδη Τσακαλώτο και αν ισχύει ότι όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά.

«Εξαρτάται από το ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να βάζουν φωτιές. Αλλά καμιά φορά υπάρχει καπνός κι από τις στρακαστρούκες, όχι μόνο από τις φωτιές, κι εδώ πρόκειται για επικοινωνιακές στρακαστρούκες της αντιπολίτευσης σε μία απέλπιδα προσπάθεια να δημιουργήσει ζητήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Οι απόκριες, όμως, τελείωσαν, οπότε και οι στρακαστρούκες θα σταματήσουν να μας απασχολούν», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τουρκία και προσφυγικό

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, σημείωσε ότι το μήνυμα όλων προς την Άγκυρα πρέπει να είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας, ενώ υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί και θα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας και θα παραμένει ακλόνητη και σταθερή στην υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της».

Μιλώντας για το προσφυγικό ζήτημα, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι θα πρέπει «να παραμείνουμε σε εγρήγορση σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του δικτύου διακινητών» και υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης της εφαρμογής της συμφωνίας που έχει υπογράψει η ΕΕ με την Τουρκία για τη μείωση των προσφυγικών ροών. Όπως ανέφερε, ο ίδιος μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλουν οι ελληνικές αρχές σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των αιτημάτων ασύλου, αλλά και «στο μεγάλο βάρος που σηκώνουν τα νησιά μας» και ζήτησε την επιτάχυνση της διαδικασίας στελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών.

ΠΗΓΗ:ΕΘΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *