Στίβεν Χόκινγκ: Η ανεξέλεγκτη πρόοδος της τεχνολογίας θα μας καταστρέψει

Ίσως μια παγκόσμια διακυβέρνηση να είναι η λύση για το ανθρώπινο είδος

Ο Στίβεν Χόκινγκ προειδοποιεί ότι αν δεν μπει φρένο και έλεγχος στην πρόοδο της τεχνολογίας το ανθρώπινο είδος θα οδηγηθεί σε αφανισμό.

Ο παγκοσμίως γνωστός φυσικός κρούει για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβίωση της ανθρωπότητας υποστηρίζοντας ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος έγκαιρης ταυτοποίησης,  αναγνώρισης και πρόληψης των απειλών πριν προλάβουν να κλιμακωθούν και να βγουν εκτός λέγχου.

«Από την αυγή του ανθρώπινου πολιτισμού, η επιθετικότητά μας αποδείχθηκε πολύ χρήσιμη, καθώς προσέφερε ορισμένα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα για την επιβίωσή μας», δήλωσε ο Βρετανός φυσικός στους Times. «Είναι εγγεγραμμένη στα γονίδιά μας μέσω της δαρβίνειας εξέλιξης. Τώρα, όμως, η τεχνολογία προχωρά με τέτοιο ρυθμό που η επιθετικότητα μπορεί να μας αφανίσει όλους, μέσω ενός πυρηνικού ή βιολογικού πολέμου. Πρέπει να ελέγξουμε αυτό το κληρονομούμενο ένστικτο με τη λογική και τη σκέψη μας», πρόσθεσε.
Ο Στίβεν Χόκινγκ προτείνει ως λύση ένα είδος «παγκόσμιας διακυβέρνησης» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Μια λύση που την προτείνει με επιφύλαξη αναγνωρίζοντας πως θα μπορούσε να εξελιχθεί σε τυραννία και να οδηγήσει σε περισσότερα προβλήματα την ανθρωπότητα

«Όλα αυτά μπορεί να με κάνουν να ακούγομαι πεσιμιστής, ωστόσο είναι αισιόδοξος», σχολίασε ο διάσημος φυσικός. «Πιστεύω πως η ανθρώπινη φυλή θα αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις».

Ο Χόκινγκ δεν παρέλειψε να δηλώσει χαρούμενος για όσα έχει ζήσει. «Ταξιδεύω πολύ, έχω βρεθεί στον βυθό της θάλασσας μέσα σε υποβρύχιο και έχω ζήσει την εμπειρία των συνθηκών έλλειψης βαρύτητας, σε μία πρώτη προετοιμασίας για το ταξίδι στο διάστημα που ελπίζω να κάνω με την Virgin Galactic. Είναι εντυπωσιακή εποχή για να ζει κανείς», είπε.

Το σήμα κινδύνου του Στίβεν Χόκινγκ δεν δίνεται για πρώτη φορά. Τον περασμένο Νοέμβριο, σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είχε υποστηρίξει πως ο άνθρωπος θα εκλείψει από τη Γη μέσα στα επόμενα 1.000 χρόνια, προσθέτοντας πως ο μόνος τρόπος για να αποφύγει μια μαζική εξαφάνιση η ανθρωπότητα μέσα στην επόμενη χιλιετία, είναι να βρει έναν άλλο πλανήτη να κατοικήσει. Το 2015 είχε επίσης μιλήσει για την Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία θα μπορούσε να εξελιχθεί τόσο πολύ ώστε άθελά της να σκοτώσει τον δημιουργό της: τον άνθρωπο.

 ΠΗΓΗ:ATHENSVOICE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *