μηνιγγίτιδα Β: Μετάδοση, συμπτώματα και πρόληψη

Σύμφωνα με δημόσια τοποθέτησή της, η  Δρ. Τζωρτζίνα Τζανακάκη,  από το  Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας εκτιμά ότι μέχρι το 2020, τα περιστατικά Μηνιγγίτιδας Β θα αυξηθούν κατά 60% και η θνητότητα εξαιτίας της μηνιγγίτιδας Β κατά 40%. Η ραγδαίως εξελισσόμενη μηνιγγιτοδοκοκκική νόσος, έχει προσβάλει 40 άτομα εντός του 2016 -μεταξύ των οποίων και το πεντάχρονο κοριτσάκι απ’ το Καματερό που, εν τέλει, υπεβλήθη σε ακρωτηριασμό. Από την αρχή του 2017, έχουν καταγραφεί 10 κρούσματα της νόσου -με πιο πρόσφατο ένα 3χρονο κοριτσάκι από την Κρήτη-  ένα εκ των οποίων έχασε τη ζωή του.

Μηνιγγίτιδα Β: Μετάδοση, συμπτώματα και πρόληψη

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος τύπου Β βρίσκεται σε έξαρση το φθινόπωρο –όπως και πολλές ακόμα λοιμώξεις. Τώρα είναι, που γίνεται επιτακτική η ανάγκη της ενημέρωσης, της πρόληψης και του εμβολιασμού.

Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου

Τα βρέφη ηλικίας κάτω του ενός έτους είναι αυτά που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης Μηνιγγίτιδας Β και ακολουθούν, σε βαθμό επικινδυνότητας, τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο, με ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό θνητότητας.

Πώς μεταδίδεται

Το βακτήριο που προκαλεί τη Μηνιγγίτιδα Β μεταδίδεται με τα σταγονίδια και το σάλιο. Το κάπνισμα, ενεργητικό ή παθητικό, αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου για αποικισμό και νόσηση. Οι πιο συχνοί τρόποι μετάδοσης είναι: το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα. Ο μηνιγγιτιδόκοκκος μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω συγκεκριμένων καθημερινών δραστηριοτήτων. Αξίζει να σημειώσετε ότι ακόμα και τα άτομα που δεν εμφανίζουν τη νόσο μπορούν να φέρουν τα υπεύθυνα για την εκδήλωσή της βακτήρια και να τη μεταδώσουν σε άλλους.

Ποια τα συμπτώματα και ποιες οι επιπλοκές

Τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας μοιάζουν, αρχικά, μ’ αυτά της γρίπης, καθιστώντας έτσι τη διάγνωσή της δύσκολη, όταν βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε είναι: αυχενική δυσκαμψία, υψηλός πυρετός, αιμορραγικό εξάνθημα, σύγχυση, πονοκέφαλος, έμετος, φωτοφοβία.

Δεν χρειάζεται να είσαι τρομολάγνος για να διαπιστώσεις το μέγεθος του κινδύνου -αρκεί να ρίξεις μια ματιά στις πιθανές επιπλοκές της νόσου:

  • 1 στα 10 άτομα που έχουν προσβληθεί από Μηνιγγίτιδα Β χάνουν τη ζωή τους.
  • 1 στους 5 επιζώντες υποφέρει από μακροχρόνιες αναπηρίες, όπως εγκεφαλική βλάβη, απώλεια ακοής ή απώλεια άκρων.

Πώς προλαμβάνεται η μηνιγγίτιδα

9 στους 10  Έλληνες παιδιάτρους συστήνουν τον εμβολιασμό

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης γενικά των λοιμωδών νοσημάτων -και ειδικά της Μηνιγγίτιδας Β, που εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και μπορεί να αποβεί έως και θανατηφόρα- είναι ο εμβολιασμός.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μηνιγγίτιδας, τον Απρίλιο του 2017, ειδικοί από όλη την Ελλάδα -συμπεριλαμβανομένων του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Προέδρου της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων– επισήμαναν ότι «Η μηνιγγίτιδα προλαμβάνεται και θεραπεύεται μόνο μέσω έγκαιρου εμβολιασμού. Γονείς και παιδίατροι πρέπει να λειτουργήσουν με κοινό στόχο την πρόληψη για την καταπολέμηση της ασθένειας.». Σημειώστε, επίσης, ότι σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, 9 στους 10 Έλληνες παιδιάτρους συστήνουν στους γονείς τον εμβολιασμό έναντι της Μηνιγγίτιδας Β, με έμφαση στα μικρότερα του ενός έτους παιδιά.

Το Bexsero στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών

Από το 2013, ο εμβολιασμός κατά την μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου τύπου Β είναι επιλογή για τους γονείς. Το Bexsero εντάχθηκε, εν τέλει, στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων από την ηλικία των 2 ετών, από το 2017 και αποζημιώνεται για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Αξίζει να ειπωθεί ότι σε χώρες όπως η Αγγλία και η Ιταλία, το εμβόλιο αποζημιώνεται όχι μόνο σε ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά και σε υγιή πληθυσμό και κατά προτεραιότητα, σε βρέφη ηλικίας 0-1 ετών.

Ένα, περίπου, εκατομμύριο παιδιά ηλικίας έως ενός έτους έχουν ήδη εμβολιαστεί και, σύμφωνα με στοιχεία, η αποτελεσματικότητά του ανέρχεται στο 83% έναντι οποιουδήποτε στελέχους της μηνιγγίτιδας Β και κατά 94% κατά των στελεχών που μπορούν να προληφθούν μέσω του  εμβολιασμού, για όλα τα παιδιά που έλαβαν τις πρώτες δύο από τις τρεις συνιστώμενες δόσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *